top of page

Home  >  Kennisbank  >  Blogs  > 

Schijnzelfstandigheid: mag de opdrachtgever het risico bij jou als zzp-er leggen?

Schijnzelfstandigheid: mag de opdrachtgever het risico bij jou als zzp’er leggen?

Schijnzelfstandigheid zorgt al enkele maanden voor onrust bij organisaties die vaak gebruik maken van flexibele inhuurkrachten en zzp'ers. Dit heeft ertoe geleid dat er steeds vaker een nieuwe bepaling wordt opgenomen in opdrachtovereenkomsten met zzp'ers. In die nieuwe bepaling staat dat de zzp'er zelf aansprakelijk zou zijn voor boetes en naheffingen in verband met schijnzelfstandigheid. Hierdoor wordt het risico bij de zzp'er zelf gelegd in plaats van bij de organisatie. Zo'n bepaling is echter niet altijd geldig.

Even een stapje terug… Wat is schijnzelfstandigheid en wat betekent dit voor organisaties en zzp’ers? Met schijnzelfstandigheid wordt bedoeld dat iemand wordt ingehuurd als zzp’er of freelancer, terwijl er eigenlijk volgens de wet sprake is van een arbeidsverhouding in loondienst. Sinds begin 2025 gaat de Belastingdienst strenger handhaven op schijnzelfstandigheid. Eerder heb ik al een blog geschreven over hoe je als organisatie freelancers kan blijven inhuren en welke criteria hiervoor gelden.


Nieuwe bepaling niet altijd geldig

De nieuwe bepaling waarmee opdrachtgevers hun risico proberen door te schuiven naar de zzp’er is niet altijd geldig. Als de bepaling niet geldig is, dan kun je hier in de praktijk niets mee. Dat betekent dat de bepaling niet alleen zzp’ers kan afschrikken, maar ook geen volledige zekerheid biedt voor de organisatie die deze wil handhaven. Dit terwijl het juist de intentie van de organisatie is om meer zekerheid te hebben en minder risico te lopen op boetes en naheffingen.


Welke risico’s mag de opdrachtgever wel of niet doorschuiven?

De risico’s in verband met schijnzelfstandigheid hangen vaak samen met het achteraf heffen van belastingen die verschuldigd zijn, omdat nu toch blijkt dat er sprake is van een werknemer/werkgever-relatie. Daarnaast kunnen er boetes worden opgelegd. De opdrachtgever mag de volgende risico’s (niet) bij de zzp’er leggen:

  • Naheffing loonbelasting mag wel worden doorbelast.

  • Premies werknemersverzekeringenmogen nooit worden verhaald op de (schijn)zelfstandige.

  • Bijdrage zorgverzekeringswet mag niet worden verhaald op de (schijn)zelfstandige.

  • Boetes mogen worden doorgeschoven, tenzij dit in strijd is met de redelijkheid en billijkheid.


Wat betekent dit voor zzp’ers?


1. Let goed op wat er in je contract staat. 

Staat er iets over aansprakelijkheid voor naheffingen of boetes? Laat dit checken door een jurist. Deze bepalingen zijn risicovol voor jou als zzp’er en zijn mogelijk ongeldig.


2. Je bent niet zomaar aansprakelijk.

Omdat deze bepalingen niet altijd juridisch geldig zijn, kan de bepaling ook niet altijd worden gehandhaafd. Vraag een expert om advies, zodat je van tevoren precies weet in welk geval je wel of niet aansprakelijk bent.


3. Laat je niet onder druk zetten.
Sommige opdrachtgevers of bemiddelingsbureaus dreigen met het niet betalen van facturen als je zo’n clausule niet tekent. Ga het gesprek aan en durf te onderhandelen. Laat je tijdens de onderhandelingen bijstaan door een jurist, dan heb jij altijd iemand die aan jouw kant staat.


4. Kijk naar de inhoud van de samenwerking.
Wil je voorkomen dat de Belastingdienst jullie samenwerking als een dienstverband ziet? Zorg er dan voor dat je aan de criteria voldoet. Ik adviseer je hier graag over.


Heb jij een vraag over schijnzelfstandigheid of wil je je opdrachtovereenkomst laten checken? Plan dan nu een gratis gesprek in.

Hi, ik ben Chiara!

image_edited.png

Als bedrijfsjurist ondersteun ik jouw organisatie binnen de creatieve sector bij juridische vragen over intellectuele eigendom, mediarecht en contracten.

bottom of page