top of page

Home  >  Kennisbank  >  Blogs  > 

Auteursrecht van werkgevers: bereid je voor op deze wijzigingen

Auteursrecht van werkgevers: bereid je voor op deze wijzigingen

Sinds vorige week staat het werkgeversauteursrecht op z'n kop. Dit komt door een arrest van het Europese Hof van Justitie. In dit arrest toetste het Europese hof namelijk een nationale regeling uit België aan de Europese Auteursrechtrichtlijn. Het Europese Hof concludeerde dat de regeling uit België in strijd is met de Europese regels. Eén van die regels was het toekennen van de naburige rechten van werknemers aan werkgevers. In Nederland kennen wij een soortgelijke wettelijke regeling, namelijk het werkgeversauteursrecht. Door deze regeling worden werkgevers onder bepaalde voorwaarden automatisch als maker gezien van de werken die hun werknemers maken. Door het arrest van het Europese Hof kan hier verandering in komen. Wat zijn de mogelijke gevolgen? En hoe kun je je als werkgever zo goed mogelijk indekken?

Werkgeversauteursrecht kan in de toekomst vervallen

Doordat de Belgische regeling erg lijkt op de Nederlandse variant, is het waarschijnlijk dat ook het Nederlandse werkgeversauteursrecht in strijd is met de Europese Auteursrechtrichtlijn.

Hierdoor kan het zijn dat de Nederlandse wetgever het werkgeversauteursrecht gaat schrappen uit de Auteurswet.


Auteursrecht blijft van maker

Als de Nederlandse wettelijke regeling vervalt, dan zullen de auteursrechten in de toekomst in principe toekomen aan de maker. Dit betekent dat je het werk van die werknemer niet zomaar mag openbaar maken of gebruiken, ook al behoort het maken van het werk bij de taken van de werknemer op grond van de arbeidsovereenkomst.


Wat kun je doen om je goed in te dekken?

Als werkgever in de creatieve sector is het natuurlijk belangrijk dat je de werken die je laat maken door je werknemers kunt openbaarmaken of gebruiken. Om je goed in te dekken tegen het vervallen van het werkgeversauteursrecht, is het belangrijk om een rechtenoverdracht af te spreken. Die afspraken kun je opnemen in de arbeidsovereenkomst of als losse overeenkomst of bijlage toevoegen.


Waar moet je op letten?

Als het werkgeversauteursrecht niet meer bestaat, dan heeft je werknemer als maker bepaalde rechten. Denk bijvoorbeeld aan billijke vergoeding, de bestsellerregeling en persoonlijkheidsrechten. Deze rechten moet je allemaal in acht nemen, als je de rechten wilt overnemen van je werknemer. Maak hier dus duidelijke afspraken over.


Wil je meer weten of heb je hulp nodig bij het goed vastleggen van de overdracht van de auteursrechten? Plan dan nu een gratis gesprek in.


Deze blog is voor het laatst bijgewerkt op 13-03-2025

Hi, ik ben Chiara!

image_edited.png

Als bedrijfsjurist ondersteun ik jouw organisatie binnen de creatieve sector bij juridische vragen over intellectuele eigendom, mediarecht en contracten.

bottom of page