top of page
billboards

Home  >  Kennisbank  >  Handelsnaamrecht  >  Handelsnaam gebruiken  

Mag je een handelsnaam wel gebruiken? Zo kom je erachter!

Wanneer je een (nieuwe) handelsnaam bedenkt, wil je die het liefst meteen gebruiken. Toch wil je zeker weten dat de naam die je beoogt nog beschikbaar is en je hiermee geen inbreuk op de handelsnaam riskeert. Wanneer mag je een handelsnaam niet gebruiken? Hoe kom je erachter welke handelsnamen nog beschikbaar zijn? 

Wanneer mag je een handelsnaam niet gebruiken? 

Wanneer mag je handelsnaam niet gebruiken?


De handelsnaam veroorzaakt verwarringsgevaar 

Hi, ik ben Chiara!

Ik ben een creatieveling, net zoals jij! Ik help jou bij het voorkomen van conflicten door het veiligstellen van jouw rechten en het vastleggen van duidelijke afspraken.

Licentie

 

Wanner de door jou beoogde handelsnaam al bestaat vóórdat jij die naam gebruikt, dan kan dit onder omstandigheden verwarringsgevaar oproepen bij (potentiële) klanten. Zij kunnen per ongeluk je concurrent benaderen, terwijl ze eigenlijk bij jou wilden zijn (of andersom). Indien er sprake is van verwarringsgevaar tussen twee bedrijven, kan de onderneming die als eerste de handelsnaam gebruikte, een beroep doen op haar handelsnaamrecht.

 

Van verwarringsgevaar is onder andere sprake, wanneer beide handelsnaam hetzelfde zijn of erg op elkaar lijken en wanneer jouw bedrijf en het andere bedrijf binnen dezelfde sector en regio actief zijn. Het handelsnaamrecht is niet helemaal zwart wit. Het kan dus gebeuren dat je een handelsnaam wilt gebruiken, waarbij het risico op inbreuk laag maar niet onwaarschijnlijk is. Twijfel je of jouw handelsnaam mag worden gebruikt? Laat je beoogde naam checken door een expert.

​

Handelsnaam komt overeen met merk

 

Wanneer een handelsnaam al als merk is ingeschreven door iemand anders vóórdat jij de beoogde handelsnaam gaat gebruiken, dan mag je deze handelsnaam niet gebruiken. Wanneer je dit wel doet kan de merkhouder zowel een beroep op het handelsnaamrecht als op het merkenrecht doen.

​

Let op: gebruik je de handelsnaam al en wordt het merk pas later ingeschreven? Dan kun je de naam blijven gebruiken. Dit gebruik moet namelijk worden getolereerd door de merkhouder. Wie het eerst komt, het eerst maalt.


De handelsnaam wordt niet meer gebruikt, maar blijft bezet

Hoe weet je welke handelsnaam beschikbaar is?

 

Soms blijft de handelsnaam bezet, ook nadat het gebruik door de ander bedrijf is gestopt. Dit wordt nawerking genoemd. Wanneer het bedrijf stopt of het handelsnaamgebruik stopt, wordt de handelsnaam in principe weer “beschikbaar”. Dit is in de meeste gevallen wel het geval.

 

Wel kan er sprake zijn van nawerking, waardoor je de naam toch niet zomaar mag gebruiken. Dit is bijvoorbeeld het geval, wanneer het bedrijf nog steeds actief is, maar onder een andere naam. In dat geval moeten de (potentiële) klanten van het betreffende bedrijf nog even op de hoogte worden gebracht en wennen aan de nieuwe naam. Daarom blijft de handelsnaam nog een tijdje "bezet".

 

Ook wanneer de oude handelsnaam in het verleden een grote bekendheid had en langdurig is gebruikt, kun je er wel van uitgaan dat nawerking aan de orde is. Mochten handelsnamen zoals Apple, Google of Microsoft ooit beschikbaar worden, dan weet je dus dat je die niet zomaar kunt claimen.

​​

 

Hoe weet je welke handelsnaam nog beschikbaar is?

Wat als je wel inbreuk maakt op handelsnaam?

 

In het merkenregister en handelsregister kan worden gecheckt of een naam al in gebruik is. Dit geldt niet alleen voor handelsnamen maar ook productnamen of andere namen die als merk zijn ingeschreven. Alleen kijken in het handelsregister is daarom niet voldoende. Het handelsregister zegt immers ook niets over het daadwerkelijke commerciële gebruik van de naam.

 

Het kan namelijk zijn dat er geen ander bedrijf met dezelfde naam is, maar dat een ander wel jouw handelsnaam al als productnaam gebruik of een soortgelijke naam in zijn logo heeft verwerkt. Dit zie je niet in het handelsregister staan, maar wel in het merkenregister. Het gebruik van een handelsnaam die gelijk is aan een merk is onrechtmatig, zoals ik hierboven al heb uitgelegd. Ook een logo dat te veel lijkt op het ingeschreven beeldmerk van een ander, levert een merkinbreuk op. Je moet dus altijd eerst het merkenregister (laten) checken.

​​

 

Wat als je wel inbreuk maakt op de handelsnaam van een ander?

 

Wanneer je erachter komt dat het gebruik van de naam toch niet was toegestaan, dan kun je er altijd nog mee stoppen. Dat is natuurlijk niet leuk en ook niet wat je wilt, maar je kunt altijd de handelsnaam veranderen en een nieuwe handelsnaam bedenken. Betrek in dat geval je klanten bij het proces, zodat zij je ook na wijziging van de naam weten te vinden.

 

Wanneer diegene die de handelsnaam als eerste heeft gevoerd een beroep doet op zijn handelsnaam, kan het dat diegene eist dat je gaat stoppen met het gebruik van de naam en dat je de eventuele schade moet vergoeden. Daarnaast is ook een licentie of overdracht van de handelsnaam een optie. Dit is niet heel gebruikelijk, maar het behoort tot de mogelijkheden. In dat geval betaal aan de rechthebbende een vergoeding voor het gebruik van de naam. Heb je een sommatiebrief ontvangen van de rechthebbende en weet je niet wat je moet doen? Ik help je graag bij het aanvechten van de brief en het komen tot een schikking.​

Bescherm je handelsnaam

Naam- en merkencheck

Met een naam- of merkencheck kan ik voor jou achterhalen of de naam of het logo dat jij hebt bedacht al in gebruik is en welke rechten jij hebt, als je die gaat gebruiken.

Advies IE-rechten

Wil je weten of jouw handelsnaam beschermd is en of er sprake is van inbreuk op je handelsnaam? Deze vragen kan ik beantwoorden in een advies.

Sommatiebrief

Is er sprake van een inbreuk op je rechten of komt de andere partij jullie afspraken niet na? Dan kan ik een brief voor je sturen waarin we je wederpartij aanspreken.  

Licentieovereenkomst

Geef jij toestemming aan een ander om jouw handelsnaam te gebruiken? Dan moet je de specifieke afspraken hierover goed vastleggen in een licentieovereenkomst.

Ook interessant voor jou

bottom of page